Hvordan du forfatter en fantastisk drejebog til din Eksplainervideo
En Eksplainervideo formidler dit budskab skarpt, præcist og effektivt – Gerne på under 60 sekunder.
Men før du kaster dig ud i kreative ideer og vilde visuelle virkemidler, skal du ligge dit fulde fokus på at få sammensat en skarp drejebog og en speak der får dine seere til at relatere- og engagere sig.
Fejler du allerede her, er du næsten sikker på at resten af dit arbejde med eksplainervideoen også slår fejl.
Så hvad kan du gøre for at sikre, at din video virker – bedre end en rubrikannonce i lokalavisen?
Ligesom indenfor al anden kommunikation og markedsføring er det vigtigt, at du kender din målgruppe.
At kende dit publikum, dit budskab og dit Call to action er afgørende.
Download vores skabelon til drejebog her:
Jeg kommer her med 7 tips, der er gode at have i tankerne, når du går i gang med din drejebog.
1. Formål og mål
Det første du skal gøre dig klart, inden du går i gang med planlægning og drejebog til din explainervideo er: Hvad er formålet med filmen, altså hvad vil du fortælle til hvem og hvorfor? Og derefter skal du gøre dig helt klart, hvad det er du vil have dem til at gøre, tænke eller vide efter at have set animationen.
2. Hvem taler du til
Selv et barn formår at variere sine virkemidler og sin spørgeteknik, afhængig af om det henvender sig til sin mor eller far.
Hav et mentalt billede af din kunde/persona/målgruppe i tankerne, når du vælger sprog og stilen til din video. Skriv eventuelt et par sætninger om hvorfor du laver videoen, og hvad du vil have seeren til at gøre, vide, tænke eller føle efterfølgende (CTA-Call to action). Dette hjælper dig til at vælge om du vil bruge en stil med humoristiske animerede karakterer eller en stilren, minimalistisk streg.
Hvis din drejebog og speak tager udgangspunkt i karakterenes dialog i eksplainervideoen, så lav en beskrivelse af karaktererne først. Det gør det meget lettere at formulere en troværdig dialog, hvis du kender dine personers adfærd og personlighed. Disse karakterer skal selvfølgelig være nogen der matcher målgruppen. Enten som nogen de kan identificere sig med, eller som nogen de kender i deres liv, og som vækker følelser ved dem – had, kærlighed, frustration, irritation, tryghed og lignende.
3. Begynd med budskabet
Start din eksplainervideo med én sætning, der fortæller seeren hvad de får ud af at se videre. Det er essentielt at denne sætning henvender sig skarpt til din målgruppe, og netop påpeger den udfordring du kan hjælpe dem med at løse:
- Rød røv og søvnløse nætter….. (guide i korrekte bleskift)
- Spilder du tid og ressourcer på mangelfuld lagerstyring? (app til lagerstyring)
- Træt af at fyre for gråspurvene (Guide i korrekt indeklima og ventilationsanlæg)
Med den rigtige, skarpe introsætning fanger du relevante modtagere, og undgår at spilde andres tid – tid som de så kan bruge på at kigge på dine øvrige services.
Generelt skal starten af din film altid være skarp. Hvis du dit mål er at den skal fungere på sociale medier, så har du kun 3 sekunder til at fange seerens opmærksomhed. Start derfor ALDRIG med en fuld skærm med logo eller andet irrelevant for seeren. Beklager men sandheden er at seeren i bund og grund er ligeglad med dig – de vil blot vide hvad du kan gøre for dem……
4. Kort er godt
Når vi nu er i gang med at tale om det med vigtigheden af en skarp intro til filmen, så leder det mig videre til:
Længden af din animationsfilm afhænger af dit publikum, mediet (hvor de kommer til at se eksplainer videoen) og det budskab du skal ud med.
Et publikum der er bænket i et auditorium kan du holde seks til otte minutter, såfremt opbygning og indhold fungerer. En eksplainer video på en hjemmeside, kan du holde max to til fire minutter, hvis indholdet er godt, og budskabet relevant for seeren, men snakker vi sociale medier har du max 60 sekunder før de fleste smutter videre til næste film, med mennesker der slår sig, eller madopskrifter de alligevel ikke får prøvet.
5. Vær direkte
Når du henvender dig til din seer i din speak, så brug altid direkte taleform som ”du”, “dig” og “din”.
En anden måde at engagere din målgruppe på er at vise dem ting, de kan relatere sig til. Du er måske stolt over jeres bygninger og jeres maskinpark, men fokuser i stedet på hvad dette gør for dem. Spild ikke din- og deres tid til at fortælle, noget de allerede ved. Fokuser i stedet på, informationer der vækker tillid og er konkrete i forhold til de behov du opfylder, eller de udfordringer du løser for dine kunder.
Tal aldrig ned til dit publikum eller over deres hoveder. Brug et sprog de forstår – undgå interne fagtermer, med mindre budskabet er teknisk og henvendt til tekniske mennesker – her kan et fagligt højt niveau være med til at understøtte og give dit budskab troværdighed.
6. Fortæl en historie
Mange eksplainervideoer er lavet som beskrivelser (Jens er træt), der kommer en løsning (Jens drikker økologisk, sukkerfri, kaloriefri, næringsfri energidrikke), forklarer hvordan det virker (OrganiBrew er helt naturligt … blah blah blah), og guider seere til handling (køb OrganiBrew på din lokale tankstation). Tør fakta, statistikker og definitioner er ok i et klasseværelse, men medmindre din video er til studerende i en undervisningssituation, skal du undgå tørre informationer, når det er muligt.
Brug i stedet skærmen til at vise dit publikum, de personer din virksomhed har hjulpet, eller de udfordringer du har løst for dine kunder. Mennesker skaber historier om sig selv for at definere, hvem de er. Jo bedre du fortæller historier om dig selv og dine kunder, desto mere sandsynligt vil dine seere forstå og huske, hvad din virksomhed tilbyder, og hvad du kan gøre for dem.
7. Sjov og ballade
Humor er et stærkt værktøj, når der arbejdes med explainervideoer. Det kan dog også være svært at mestre den rigtige kombination mellem humor og information. Nogle gange kan det stærkeste være at ligge humoren primært i det visuelle i din explainervideo. En karakter der snubler, et øjenbryn der løftes eller en karakteristisk brun damp der sniger sig ud under en toiletdør og indikerer at det er på tide med bedre tætning, giver din seer et smil på læben, uden at det bliver plat og useriøst.
Bonustip – Giv tid til tanker
Når du skriver tekst til speaken i explainervideoen kan du let blive grebet af alt det du gerne vil berette. Her er det vigtigt at du tænker i ”show it – Don’t tell it”.
Brug de levende billeder og animationer til at vise dine budskaber, og huske at efterlade godt med ”stilhed” i explainerfilmen, så seeren kan absorbere det der er sagt og opfange alle nuancerne, i det du viser. Vi mennesker opfatter billeder 60.000 gange bedre end ord -brug det.
En god tommelfingerregel er at holde speaken på 125-150 ord i minuttet. Det er under 100 ord til en 45 sek animationsfilm til sociale medier.
Flere budskaber kan formidles super skarpt i en explainervideo helt uden ord. (Og så sparer I budget på oversættelser og versioneringer til andre lande)
Nu er det bare at fatte pennen og gå igang.
Jeg kan godt lide at starte med en brainstorm og et mindmap om alt hvad min målgruppe og produktet har til fælles. Nogle gange kommer ideerne mens jeg er målrettet ved computeren, andre gange i bilen – hvor jeg så indtaler memo med min mobil, og nogle gange er det under bruseren at jeg ser lyset i forhold til hvad det lige præcist er der skal være med til at fange målgruppen.
En vigtig ting i forhold til den første brainstorm er, at der er ingen begrænsninger. Og det er netop det, der er med til at gøre explainervideoer til så fedt et medie.
Rigtig god fornøjelse.
Lykke Schultz – ISOfilm